Κοιλιοκάκη

Κοιλιοκάκη:γνωριμία με τον γαστρεντερολόγο

Εάν πιστεύετε ότι πάσχετε από κοιλιοκάκη, χρειάζεστε διάγνωση από έναν γαστρεντερολόγο. Μάθετε πώς να προετοιμαστείτε και τι να περιμένετε στην πρώτη σας επίσκεψη.

Εάν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από κοιλιοκάκη (celiac disease) αλλά δεν έχετε διαγνωστεί ακόμη, θα πρέπει να δείτε έναν γαστρεντερολόγο. Ο γαστρεντερολόγος είναι ένας γιατρός ο οποίος ειδικεύεται στην πεπτική οδό, η οποία περιλαμβάνει το στομάχι, τα έντερα, το ήπαρ (συκώτι) και το πάγκρεας.

Ο γαστρεντερολόγος σας θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για τη διάγνωση της κοιλιοκάκης και θα σας συμβουλεύσει για το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Η πρώτη σας επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο: τι να περιμένετε

Η πρώτη σας επίσκεψη σε έναν γαστρεντερολόγο θα μοιάζει πολύ με την επίσκεψη σε οποιονδήποτε άλλο γιατρό.Ο γαστρεντερολόγος θα καταγράψει το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας κάνει μια πλήρη ιατρική εξέταση.

Εάν υπάρχει ενδεχόμενο κοιλιοκάκης, ο γαστρεντερολόγος θα ζητήσει ορισμένες εξετάσεις αίματος, οι οποίες βοηθούν στη διάγνωση της κοιλιοκάκης. Μετά, το επόμενο βήμα είναι να προγραμματίσετε μια ενδοσκόπηση. Στην ενδοσκόπηση, εισάγεται από το στόμα ένας μικρός σωλήνας με κάμερα στο ένα άκρο του, ο οποίος, διαμέσου του στομάχου, φτάνει στο λεπτό έντερο. Υπάρχει δυνατότητα λήψης δειγμάτων ιστού από το λεπτό έντερο για βιοψία, ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της κοιλιοκάκης.

Η πρώτη σας επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο: πώς να προετοιμαστείτε

Για να προετοιμαστείτε για την πρώτη σας επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο:

  • Μην αλλάξετε τη δίαιτά σας.Το πιο σημαντικό πράγμα, αν πιστεύετε ότι πάσχετε από κοιλιοκάκη, είναι να μην τροποποιήσετε τη δίαιτά σας. Εάν ξεκινήσετε δίαιτα χωρίς γλουτένη εκ των προτέρων, οι εξετάσεις για την κοιλιοκάκη δεν θα είναι ακριβείς.
  • Πάρτε μαζί σας αντίγραφα των αποτελεσμάτων από σχετικές εξετάσεις.Εάν έχετε κάνει οποιεσδήποτε εξετάσεις αίματος παλαιότερα, μην ξεχάσετε να τις πάρετε μαζί σας.
  • Μάθετε το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας και ενημερώστε τον γιατρό.Όταν ο γιατρός σας γνωρίζει εάν υπάρχουν περιστατικά κοιλιοκάκης στην οικογένειά σας, μπορεί να βοηθηθεί ώστε να κάνει τη σωστή διάγνωση.
  • Προετοιμαστείτε για να περιγράψετε λεπτομερώς τα συμπτώματά σας.Οι ασθενείς πρέπει να προσέρχονται προετοιμασμένοι ώστε να πουν στον γιατρό τα συμπτώματά τους. Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι εάν γράψουν τα συμπτώματά τους τις εβδομάδες πριν από το ραντεβού, καταφέρνουν να θυμηθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Βεβαιωθείτε ότι αναφέρετε ακόμη και το πιο μικρό σύμπτωμα.

Κοιλιοκάκη: τι πρέπει να ρωτήσετε μετά τη διάγνωση

Αφού μάθετε τη διάγνωσή σας, θα έχετε πολλές περισσότερες ερωτήσεις για τον γιατρό σας.

  • Πόσο αυστηρό είναι το «αυστηρά»; Η θεραπεία της κοιλιοκάκης είναι να ακολουθήσετε δίαιτα χωρίς γλουτένη. Αλλά ακόμα και άνθρωποι που δεν θα σκέπτονταν καν να παραλείψουν μία δόση φαρμάκου, ενδέχεται να μην συνειδητοποιούν τη βλάβη που θα υποστούν εάν ενδώσουν στο αγαπημένο τους αρτοσκεύασμα μια στο τόσο. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας εξηγήσει πώς η δίαιτα χωρίς γλουτένη θα σας βοηθήσει να μείνετε υγιείς.
  • Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του «καταργώ» και «αποφεύγω»; Ορισμένοι γιατροί μπορεί να σας πουν να «αποφεύγετε» τη γλουτένη, αλλά ακόμη και μικρές ποσότητες γλουτένης είναι αρκετές για να προκαλέσουν προβλήματα.
  • Πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να θεραπευτεί το έντερό σας; Η κοιλιοκάκη καταστρέφει το έντερό σας, το οποίο μπορεί να θεραπευτεί μόνο αφού εξαλείψετε τη γλουτένη από τη δίαιτά σας.

Εάν πιστεύετε ότι ενδέχεται να πάσχετε από κοιλιοκάκη, το πρώτο βήμα για να νιώσετε καλύτερα είναι να επισκεφτείτε έναν γαστρεντερολόγο. Συνεπώς, συνεχίστε να τρώτε όπως κάνατε πάντα —χωρίς να κόψετε ακόμη τη γλουτένη— και κλείστε το πρώτο σας ραντεβού στον γαστρεντερολόγο, γνωρίζοντας τι πρέπει να έχετε μαζί σας και τι να περιμένετε.