Αλμυρά, Συνταγές

ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Υλικά

Για 1 μεγάλο καρβέλι

  • 600 γρ. αλεύρια χωρίς γλουτένη (450 γρ. Consenza Mix for Brown Bread και 150 γρ. Αλεύρι Consenza Mix for White Bread)
  • Προζύμι που έχουμε αναπιάσει απ το προηγούμενο βράδυ
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι ψιλό
  • 350 ml περίπου νερό χλιαρό
  • Ρυζάλευρο ή άλλο αλεύρι (για το πασπάλισμα)

Εκτέλεση

Τον άρτον ημών τον επιούσιον … με προζύμι παρακαλώ. Συνταγή κι
εκτέλεση από εμένα . Πάσχω από κοιλιοκάκη και το θέμα ψωμί είναι
πάντα δύσκολο και για μένα και για όλους τους κοιλιοκακικούς. Αυτή
την φορά έκανα το ψωμί στην γάστρα και έμεινα πολύ ευχαριστημένη.
Πάμε να το δούμε βήμα βήμα! Να υπενθυμίσω, πως απ’ το ζυμάρι που
είναι έτοιμο, πριν μπει στο μπολ για φούσκωμα την πρώτη φορά,
αφαιρούμε ένα κομμάτι που κρατάμε σε γυάλινο μπολ για προζύμι για
την επόμενη φορά. Εσείς μπορείτε να βάλετε ότι αλεύρι χωρίς
γλουτένη θέλετε, εγώ κάνω αυτό το μείγμα γιατί βγαίνει πιο νόστιμο
το ψωμί. Με αυτά τα μείγματα, το ψωμί είναι πολύ εύγευστο, δεν τρίβεται και διατηρείται πολλές ημέρες εκτός ψυγείου, τυλιγμένο σε μία πετσέτα και μέσα σε σακουλάκι ”zip lock”.   Περισσότερες συνταγές μπορείτε να βρείτε στην ομάδα μου
στο facebook ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
https://www.facebook.com/groups/1763687327282223/

  1. Έχουμε αναπιάσει απ’το βράδυ το προζύμι βάζοντας σε ένα μπολ 500ml νερό χλιαρό, το προζύμι που έχουμε φυλάξει στο ψυγείο και περίπου 300 γρ. λευκό αλεύρι χωρίς γλουτένη. Το πρωί είναι έτοιμο, έχει γεμίσει τα 2 /3 του μπολ.                                                                                                                     
  2. Ετοιμάζουμε το ζυμάρι του ψωμιού, ρίχνοντας στο προζύμι μας
    κοσκινισμένα 600 γρ. αλεύρια, μια μεγάλη κουταλιά σούπας αλάτι ψιλό και ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ ή με το χέρι, ρίχνοντας και 350 ml περίπου νερό χλιαρό ή και λίγο περισσότερο αν χρειαστεί, ανάλογα το βάρος του προζυμιού μας, ώστε να έχουμε μια ζύμη που να κολλάει αρκετά στα χέρια αλλά όχι ρευστή! Αφαιρούμε ένα κομμάτι και το βάζουμε στο βάζο που έχουμε ρίξει λίγο ελαιόλαδο και το κλείνουμε , για να μείνει για προζύμι.                                     
  3. Αφήνουμε σκεπασμένο το μπολ με καπάκι , μέσα σε μια κουβέρτα για να αυξηθεί σε όγκο, για 1 ώρα περίπου. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε το μπολ αν είναι μεταλλικό στον φούρνο στους 50 βαθμούς, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη μας και να διπλασιαστεί.                                           
  4. Εφόσον είναι έτοιμο και διπλασιασμένο σε όγκο το ζυμάρι μας, το
    αφαιρούμε με μια σπάτουλα απ το μπολ πάνω σε μια επιφάνεια που έχουμε πασπαλίσει μπόλικο αλεύρι χ.γ. ή ρυζάλευρο! Εγώ έβαλα ρυζάλευρο που είναι και πιο οικονομικό ! Κάνουμε διπλώματα, πιάνουμε την μια άκρη και διπλώνουμε προς τα μέσα και πάλι το ίδιο γύρω γύρω για δύο με τρία λεπτά.   
  5. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ που να είναι φαρδύ κάτω και βάζουμε μια λαδόκολλα την οποία πασπαλίζουμε με ρυζάλευρο επίσης. Βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και το χαράζουμε με ένα μαχαίρι σταυρωτά κατά προτίμηση. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το βάζουμε κάτω από την κουβέρτα για περίπου 1,30 με 2 ώρες να φουσκώσει πάλι.     
  6. Το ζυμάρι μας έχει διπλασιαστεί σε όγκο,φαίνεται απ το πόσο
    άνοιξαν οι χαρακιές απ το μαχαίρι. Έχουμε βάλει την γάστρα μας κλειστή με το καπάκι για μισή ώρα στο φούρνο στους 250 βαθμούς στην μεσαία σχάρα στις αντιστάσεις να κάψει καλά. Την βγάζουμε με μεγάλη προσοχή, την ανοίγουμε και βάζουμε με την λαδόκολλα το ζυμάρι μέσα. Κλείνουμε και την βάζουμε πάλι στο φούρνο.                                      
  7. Ψήνουμε το ψωμί μας στον αέρα, στους 200 βαθμούς με κλειστό το καπάκι της γάστρας για 50 λεπτά. Το ζυμάρι θα φτάσει να αγγίξει το καπάκι αλλά μην ανησυχούμε! Στον πάτο του φούρνου έχουμε βάλει ένα μικρό ταψί με νερό για να βοηθήσει την υγρασία και να κάνει καλύτερη κόρα το ψωμί!   
  8. Στα 50 λεπτά ψησίματος βγάζουμε την γάστρα απ το φούρνο
    προσεκτικά και γυρίζουμε το φούρνο στις αντιστάσεις.
  9. Αφαιρούμε την λαδόκολλα προσεκτικά για να μην καούμε και
    βάζουμε το ψωμί κατευθείαν σε μια σχάρα και το τοποθετούμε πάλι στο φούρνο ,αφήνοντας να ψηθεί για ακόμα 15 λεπτά,στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς.  
  10. Βγάζουμε το ψωμί απ το φούρνο, το αφήνουμε πάνω στην σχάρα να παγώσει και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφού παγώσει καλά το κόβουμε (εγώ δεν άντεξα να περιμένω πάνω από 10 λεπτά, έκανε πολλά κριτς κρατς και με τρέλανε 😉 ) και καλή μας όρεξη!!

TIPS

Εμείς που πάσχουμε από κοιλιοκάκη συνήθως είμαστε ένας μέσα σε
μια οικογένεια, γι αυτό και το ψωμί δεν καταναλώνεται γρήγορα. Γι
αυτό λοιπόν θέλοντας να το φυλάξουμε μαλακό κάνουμε το εξής :
Όταν παγώσει καλά μετά από κάποιες ώρες,το κόβουμε σε φέτες,το
βάζουμε σε σακουλάκια zip lock και το βάζουμε στην κατάψυξη.

Όταν θέλουμε να καταναλώσουμε ψωμί,βγάζουμε φέτες απ την
κατάψυξη δύο ώρες πριν και το ψωμί επανέρχεται στην πρώτιστη
κατάσταση σαν φρέσκο. Εγώ όταν ξεπαγώσει το ζεσταίνω στην
τοστιέρα.

 

 

*Η συνταγή και η φωτογράφιση είναι της κας Ντίνας Καρα. από την ομάδα Άτομα με Κοιλιοκάκη  , την οποία ευχαριστούμε θερμά.