Κοιλιοκάκη

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Αν κι εσένα σου έτυχε να περάσεις μια υπέροχη εβδομάδα με πυρετό, καταρροή, πόνο στο κορμί και πονοκέφαλο, αυτό θα είναι το αγαπημένο σου άρθρο. Γιατί η διατροφή κάνει θαύματα και σε αυτό το κομμάτι. Σίγουρα δεν θα σου εξασφαλίσει ότι δεν θα ξανακολλήσεις- χρειάζονται και άλλες προϋποθέσεις γι’ αυτό, όπως το να μην αλληλοφιλιέσαι με τους πάντες, καθώς και να πλένεις και να αποστειρώνεις τακτικά τα χέρια σου. Τουλάχιστον όμως θα αυξήσει τις πιθανότητες να μην.

Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι δυνατό, τότε γινόμαστε πιο ανθεκτικοί ενάντια σε κρυολογήματα και γρίπη. Κάποια θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις τροφές, ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού, προσφέροντάς μας προστασία.

Η διατροφή, βέβαια, επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά. Δηλαδή, αν βρίσκεσαι σε περίοδο που ακολουθείς ένα υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής (λιγότερο από 1200kcal), ιδιαίτερα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχεις εξίσου μεγάλες πιθανότητες να κολλήσεις κάτι. Και οι «αφράτοι» όμως μην επαναπαύεστε. Γιατί όταν υπάρχει υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, ιδίως λιπαρών, με συνυπάρχουσα μάλιστα παχυσαρκία, υπάρχει μειωμένη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει μολύνσεις και λοιμώξεις. Πόσο μάλιστα σε περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως είναι και η κοιλιοκάκη, μια ιογενής λοίμωξη μπορεί να είναι ο εκλυτικός παράγοντας έξαρσης της νόσου.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αναλάβεις δράση και να προασπίσεις τον εαυτό σου απ’ όλα τα παραπάνω.

Να, λοιπόν, τι πρέπει να επιλέγεις καθημερινά στη διατροφή σου:

  • το νερό

Κατανάλωσε 6-8 ποτήρια ημερησίως για να καθαρίζονται οι τοξίνες από το σώμα. Όλα τα κύτταρα και τα ζωτικά συστήματα του οργανισμού έχουν ανάγκη από νερό. Πιες άφθονο, ακόμη και αν δεν είσαι διψασμένος. Τα όργανα, και ειδικότερα ο εγκέφαλος, αφυδατώνονται πολύ πριν η δίψα αναπτυχθεί.

  • το γιαούρτι

O βλεννογόνος του εντέρου αποτελεί μία βασική γραμμή άμυνας του οργανισμού κατά των παθογόνων μικροοργανισμών. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να διατηρούμε σε ισορροπία τη μικροβιακή χλωρίδα του, τροφοδοτώντας τη με προβιοτικά. Το γιαούρτι είναι το κατεξοχήν τρόφιμο που βοηθά στη διατήρηση του βλεννογόνου του εντέρου σε καλή κατάσταση, αφού περιέχει προβιοτικά, τα οποία προστατεύουν από τους ιούς και μειώνουν χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος.

  • τα φρούτα

Tα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και ευεργετικά συστατικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Βασικοί πρωταγωνιστές είναι η βιταμίνη C, που βρίσκεται στην «οικογένεια» των εσπεριδοειδών, αλλά και το β-καροτένιο, που βρίσκεται στα πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα φρούτα. Βάλε ποικιλία, λοιπόν, στην καθημερινότητά σου, ώστε να μη βαριέσαι. Πορτοκάλια, μανταρίνια, ρόδια, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, μήλα είναι μερικές επιλογές. Φρόντισε να είναι φρέσκα και ώριμα, καθώς και να τα καταναλώνεις την ώρα που τα καθαρίζεις ή τα κόβεις, εφόσον η επαφή του φρούτου με τον αέρα καταστρέφει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C.

  • τα λαχανικά

Τα λαχανικά με έντονα χρώματα περιέχουν μεγάλες δόσεις αντιοξειδωτικών (βιταμίνες συμπλέγματος Β, καροτένια, λυκοπένιο), που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών. Βάλε λοιπόν στη διατροφή σου τις ντομάτες, το μπρόκολο, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και τις πιπεριές, για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

  • οι πρωτεΐνες

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνούχων τροφών είναι πολύ σημαντική για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης σημαίνει χαμηλή ανθεκτικότητα σε λοιμώξεις. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Φυτικές πηγές πρωτεΐνης είναι τα όσπρια και η σόγια, όμως οι φυτικές πρωτεΐνες θεωρούνται χαμηλής βιολογικής αξίας.

  • το σκόρδο

Κλείνει στη σύνθεσή του πολύτιμα συστατικά με αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση, όπως είναι η αλλισίνη. Η αλλισίνη δημιουργείται από δύο ενώσεις που βρίσκονται στο σκόρδο, οι οποίες ενώνονται όταν «σπάσει» η σκελίδα. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει το σκόρδο να κόβεται ή να συνθλίβεται πριν το προσθέσεις στο φαγητό.

  • το ελαιόλαδο

Είναι το λιπαρό που κρατά γερή την καρδιά. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Εκτός από το ελαιόλαδο, σημαντική τροφή είναι και η ελιά, αφού διαθέτει 60 φορές περισσότερο ασβέστιο και 10 φορές περισσότερο φώσφορο.

  • ο σολομός

Είναι ένα από τα πιο λιπαρά ψάρια και άρα ιδιαίτερα πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυξάνουν τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τα ενοχλητικά βακτήρια. Άλλα λιπαρά ψάρια είναι οι σαρδέλες, ο κολιός, το σκουμπρί και η πέστροφα.

  • το πράσινο τσάι

Έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολογήματος, χάρη στις κατεχίνες που περιέχει, ένα είδος φυτοχημικών ουσιών που διαθέτουν αντιοξειδωτική δράση, 100 φορές μεγαλύτερη και από αυτή της βιταμίνης C. Οι κατεχίνες καταπολεμούν τον ιό της γρίπης. Εμπλούτισέ το με λίγες σταγόνες λεμονιού ή μελιού. Απέφυγε να προσθέσεις γάλα, καθώς οι πρωτεΐνες του δεσμεύουν τις πολυφαινόλες και μειώνουν τη δράση τους.

  • το μέλι

Το μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Επίσης έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Μπορείς να αρκεστείς στην κατανάλωση 1 κ.σ. μέλι την ημέρα- μην ξεχνάς ότι έχει και θερμίδες.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, δεν είναι αρκετά να σε προασπίσουν από μία ίωση ή ένα κρυολόγημα, εάν δεν ξεκουράζεσαι αρκετά. Με τον ύπνο, τα κύτταρα αναζωογονούνται και αναπλάθονται, ενώ το σώμα θεραπεύεται και μπορεί έτσι να αντιστέκεται στις αρρώστιες. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειαζόμαστε 7 με 8 ώρες ύπνου κάθε νύχτα.

                                                                                                             

Δουκοπούλου Γεωργία
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
T. +30 6947 426662
E. [email protected]
W. www.georgiadoukopoulou.gr