Υλικά
Για 25 τεμάχια περίπου:
- 3/4 κούπα ελαιόλαδο
- 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καρύδας
- ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού Μπέικιν Πάουντερ
- 4 κούπες Βρώμης
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- Λίγο γαρύφαλλο τριμμένο
Για το σιρόπι:
- 1 κούπα μέλι
- 6 κουταλιές ζάχαρη καρύδας
- 2 κούπες νερό
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
- 2 γαρύφαλα
- 1 κομματάκι φλούδα από πορτοκάλι
- Τριμμένο καρύδι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Μελομακάρονα χωρίς αλεύρι, με ζάχαρη καρύδας που σε γεύση δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα “κανονικά” μελομακάρονα.
Εκτέλεση :
Αρχίζουμε με το σιρόπι.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το μέλι.
- Μόλις πάρουν βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Περνάμε στη ζύμη.
- Αλέθουμε τη βρώμη στο μπλέντερ ώστε να γίνει αλεύρι.
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και να κολλάει ελαφρά στα χέρια.
- Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς.
- Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα ρίχνουμε απευθείας στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για μισό λεπτό περίπου, γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές.
- Τα βάζουμε σε στρώσεις σε μια πιατέλα πασπαλίζοντας με τριμμένο καρύδι.
Μύρισαν Χριστούγεννα!
Πηγή : https://www.greenbay.gr/