Υλικά
- 200γρ. βούτυρο σε θερμ. δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρης
- 200γρ. (3 μεγάλα) αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού Βανίλια Μπέρμπον
- 200 γρ. Αλεύρι Αμυγδάλου Madame Loulou
- 100 γρ. Κίτρινη Πολέντα Molino di Ferro
- 2 πορτοκάλια-ξύσμα
- 1 κ.γλ. Μπέικιν Πάουντερ Doves
ΣΙΡΟΠΙ
- 250 ml χυμό πορτοκάλι, (από 3-4 πορτοκάλια)
- 30 ml νερό
- 125 γρ. Ζάχαρη Άχνη Madame Loulou
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα ή ταψάκι με διάμετρο 20εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.
- Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να γίνει ελαφρύ και κρεμώδες. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα προς ένα και στη συνέχεια την βανίλια.
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι αμυγδάλου, την πολέντα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια ενώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 40 – 50 λεπτά, ή έως ότου η επιφάνεια είναι ανοιχτό καφέ και το κέικ απομακρύνεται ελαφρώς από τις πλευρές της φόρμας.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια ξεφορμάρουμε και αφήνουμε σε μία πιατέλα. Το κέικ θα είναι αρκετά εύθραυστο, οπότε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς το αφαιρούμε.
- Φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα συστατικά σε μια κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Τρυπάμε το κέικ παντού με ένα πιρούνι και μετά ρίχνουμε το σιρόπι. Σερβίρουμε το κέικ αμυγδάλου με χτυπημένη κρέμα ή λίγο γιαούρτι.