Κοιλιοκάκη

12 TIPS ΓΙΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ GLUTEN FREE ΓΙΟΡΤΕΣ

Τα Χριστούγεννα,  είναι μια γιορτή άμεσα συνδεδεμένη με το φαγητό, τις λιχουδιές και τα κεράσματα… Κάθε μέρα και ένα κάλεσμα, μία γιορτή, γέλια και κυρίως μυρωδιές φαγητού… Τα κεράσματα δίνουν και παίρνουν… κάτι  όμως το οποίο μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό, για εσένα που πάσχεις από κοιλιοκάκη.

Αν είσαι καινούργιος “κοιλιοκακικός”,  μπορεί να σου φανούν δύσκολες οι πρώτες gluten free γιορτές, αλλά σου υπόσχομαι ότι όλα, θα γίνουν εύκολα  και απρόσμενα γρήγορα,  τρόπος ζωής! Γιατί το φαγητό πρέπει να απολαμβάνεται … όχι να σου προκαλεί άγχος!

Ορίστε λοιπόν κάποια tips,  που θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις τις “κακοτοπιές” , την εποχή των μπισκότων, των ψωμιών και των μαγειρευτών…

  1. Τηλεφώνησε στον οικοδεσπότη από πριν: Εντάξει, το παραδέχομαι, αυτό είναι δύσκολο να το κάνεις τις πρώτες σου gluten free γιορτές αλλά είναι πολύ βοηθητικό! Τηλεφώνησε και ρώτα τι πρόκειται να σερβίρουν και πώς παρασκευάζεται. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να προτείνεις να ετοιμάσεις κάτι και εσύ για το τραπέζι.
  2. Φάε πριν: Ναι! Το ξέρω ότι ακούγεται τρελό να πας σε μια γιορτή με γεμάτο στομάχι, αλλά πίστεψε με θα με ευχαριστείς αργότερα! Ποτέ δεν ξέρεις τι θα μπορείς να φας ή μάλλον τι δεν θα μπορείς να φας…! Έτσι λοιπόν δεν θα λιμοκτονείς σε περίπτωση που δεν υπάρχει τίποτα gluten free. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι είναι να πεινάς και να νιώθεις άσχημα … ή ακόμα χειρότερα να μπεις στον πειρασμό να δοκιμάσεις κάτι!
  3. Φέρε ένα gluten free πιάτο για να το μοιραστείς: Τουλάχιστον θα ξέρεις ότι υπάρχει κάτι ασφαλές να φας και από την εμπειρία μου, όλοι θέλουν να δοκιμάσουν μία gluten free συνταγή. Πάντα εκπλήσσονται ευχάριστα, όταν δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά!
  4. Φέρε ένα gluten free επιδόρπιο: Το ίδιο ισχύει και με το επιδόρπιο. Φέρε ένα gluten free, για όλους!
  5. Ετοίμασε το δικό σου ατομικό γεύμα: Αν δεν νιώθεις άνετα να φας κάτι ή δεν θες να έχεις φάει από πριν, ετοίμασε ένα τάπερ με το δικό σου φαγητό. Σοβαρά! Οι φίλοι και η οικογένεια σου θα το σεβαστούν.
  6. Σερβιρίσου πρώτος: Το γνωρίζω καλά ότι αυτό φαίνεται αγενές… αλλά δεν είναι! Πρέπει να είσαι προσεκτικός στην επιμόλυνση, οπότε πρέπει να σιγουρευτείς ότι θα είσαι πρώτος στην ουρά!
  7. Απέφυγε τον ξύλινο πίνακα κοπής: Μην φας οτιδήποτε έχει κοπεί σε ξύλινο πίνακα κοπής, ούτε καν, αν έχει χρησιμοποιηθεί για τυρί και φρούτα. Ο λόγος είναι ότι το ξύλο είναι πορώδες και για αυτό όσο και να τον τρίψεις, μικρές ποσότητες γλουτένης μπορούν να παραμείνουν.
  8. Απέφυγε το βούτυρο: Ακόμα και αν ξέρεις ότι το βούτυρο είναι gluten free και τρως ένα ψωμάκι που είναι επίσης gluten free, πιθανότατα το βούτυρο (στην κουζίνα κάποιου που δεν μαγειρεύει gluten free) να περιέχει ψίχουλα ψωμιού, ακόμα και αν δεν μπορείς να τα δεις.
  9. Διοργάνωσέ το εσύ: Αν είσαι πρόθυμος, οργάνωσε ένα δείπνο στις γιορτές στο σπίτι σου, μιας και είναι ο μόνος πραγματικός τρόπος για να αποφύγεις 100% κάποια επιμόλυνση, αφού εσύ ελέγχεις τι φαγητό σερβίρεται. Μπορεί να θεωρείς ότι δεν είσαι μέσα για μια τέτοια πρόκληση, αλλά αν το δοκιμάσεις μια φορά, μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι σου αρέσει να διοργανώνεις πάρτυ!
  10. Πες στους άλλους ότι είσαι Gluten Free: Πρέπει να το κάνεις γνωστό ότι είσαι gluten free και αυτός είναι ο λόγος που πηγαίνεις πρώτος στην ουρά, φέρνεις φαγητό από το σπίτι κλπ. Είναι ωραίο να ευαισθητοποιείς και να πληροφορείς τους άλλους!
  11. Προετοιμάσου για ερωτήσεις: Σε διαβεβαιώνω ότι ο κόσμος θα σου κάνει ερωτήσεις για την δυσανεξία στη γλουτένη. Και αυτό είναι εντάξει, σκέψου το σαν να ευαισθητοποιείς τους γύρω σου.
  12. Μην το κάνεις μεγάλο θέμα: Aν δεν το κάνεις μεγάλο θέμα εσύ, δεν θα το κάνει κανένας άλλος… Και παρόλο που θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο είναι γιορτές… ας αναφερθούμε λίγο σε αυτό και μετά ας διασκεδάσουμε!

Η εποχή των γιορτών των Χριστουγέννων,  είναι μια εποχή αγάπης, χαράς  και εορτασμών!  Το άγχος και η ανησυχία για τροφικές δυσανεξίες,  δεν πρέπει να μπαίνουν στη μέση από το να απολαύσεις τον χρόνο με τους αγαπημένους σου. Απλά πάρε μια βαθιά ανάσα…

Και να θυμάσαι … το κρασί είναι gluten free. Εις υγείαν!

Καλές γιορτές!