Γλουτένη

ΦΑΓΟΠΥΡΟ Ή ΜΑΥΡΟΣΙΤΑΡΟ

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε νιώσει την ανάγκη, τα τελευταία χρόνια, να τροποποιήσουμε τη διατροφή μας, για καλύτερη υγεία και ευζωία. Ένα από τα τρόφιμα που συμβάλλουν σ’ αυτό και έχουν επανέλθει πλέον στο προσκήνιο, είναι το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο.

Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι είναι ένα δημητριακό, στην πραγματικότητα είναι ένας σπόρος φρούτου. Αποτελεί ένα ιδιαίτερο βιολογικό προϊόν, λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας, γι’ αυτό ανήκει και στην κατηγορία των υπερτροφών.

Καλλιεργείται στα ψυχρά κλίματα, διότι αντέχει στα φτωχά εδάφη και ανθίζει από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Είναι σπόρος ενός χαμηλού αυτοφυή θάμνου και διαθέτει ένα μοναδικό τριγωνικό σχήμα. Πωλείται είτε άψητο είτε ψημένο. Το άψητο φαγόπυρο έχει μια μαλακή, λεπτή γεύση, ενώ το ψημένο γεύση ξηρού καρπού.

Από θρεπτικής άποψης, είναι πολύ καλή πηγή μετάλλων όπως ασβεστίου, σιδήρου, καλίου, μαγνησίου και φολικού οξέως, καθώς και βιταμινών Κ, Ε και του συμπλέγματος Β. Περιέχει δύο φλαβονοειδή, τη ρουτίνη και την κερκετίνη, με σημαντικές αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Λόγω των σύνθετων υδατανθράκων και των φυτικών του ινών, σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, γι’ αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, λόγω του ότι δεν περιέχει γλουτένη, αποτελεί ιδανική επιλογή για άτομα με δυσανεξία σ’ αυτή, τη λεγόμενη Κοιλιοκάκη. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του, όμως, είναι η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, που συνήθως συναντώνται στα ζωικά τρόφιμα. Για το λόγο αυτό αποτελεί εξαιρετική επιλογή για άτομα που δεν τρώνε κρέας ή ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή.

Στο εμπόριο υπάρχει κυρίως ως αλεύρι και ως ρύζι. Μπορούμε να το καταναλώσουμε με πολλούς τρόπους, ακόμα και ωμό. Ως άλευρο ή νιφάδες χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων, σε συνδυασμό με γιαούρτι ή γάλα, αλλά και συμπληρωματικά σε σαλάτες, σούπες και βραστά φαγητά. Υποκαθιστά ακόμη τις πατάτες και το ρύζι, ενώ συνδυάζεται άψογα με τον αρακά και τα φασόλια.

Η παρασκευή του είναι απλή!

Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι φαγόπυρο σε δυο φλιτζάνια νερό που βράζει, σε χαμηλή φωτιά. Καλό είναι ν’ ανακατεύουμε κατά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα. Καθώς βράζει, μπορούμε προαιρετικά να προσθέσουμε, αν θέλουμε, και φρέσκα μυρωδικά. Είναι έτοιμο περίπου σε 20 λεπτά.

Μπορεί, επίσης, να παρασκευασθεί αν του ρίξουμε βραστό νερό και το αφήσουμε σκεπασμένο μέχρι να απορροφήσει όλα του τα υγρά.

 

Της

κας Δουκοπούλου Γεωργίας
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
www.georgiadoukopoulou.gr

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr