Γλουτένη

ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ QUINOA Η ΚΙΝΟΑ, ΤΟ ΨΕΥΔΟ-ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ!

Η Κινόα (Quinoa) είναι ο μικροσκοπικός αποξηραμένος καρπός του συνονόματου φυτού  και προέρχεται από τη Νότια Αμερική.  Δεν ανήκει στα δημητριακά , συγκεκριμένα αποκαλείται “ψευτό-δημητριακό” και οι κόκκοι της θυμίζουν ρύζι ή πλιγούρι.

Τα Ηνωμένα Έθνη την έχουν κατατάξει στις «υπερτροφές» , λόγω της υψηλής διατροφικής της αξίας και με τις ιδιότητες που έχει, θεωρείται ως ίσως το πιο θρεπτικό είδος  σπόρου στον κόσμο (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία – FAO, 2013).

Ο λόγος  που έχει κάνει την κινόα τόσο γνωστή είναι η υψηλή περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνη. Παρ’ όλο που είναι φυτική τροφή, παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα , δηλαδή αυτά που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του, καθώς και βιταμίνες D, Ε και του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6, Β9). Είναι  εξαιρετική πηγή φωσφόρου, Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων και  πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο.  

Είναι εξαιρετικά εύπεπτη, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ελέγχει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. 

Είναι ιδανική τροφή για

  •  χορτοφάγους, γιατί αντικαθιστά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος,
  • διαβητικούς, διότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος,
  • ασθενείς με Κοιλιοκάκη, γιατί δεν περιέχει γλουτένη και καταναλώνεται αντί τροφών που την περιέχουν (κριθάρι, βρώμη, σιτάρι και σίκαλη).

Η ουδέτερη γεύση και η απαλή υφή της συνάδουν με τη φήμη της και κάνουν την κινόα να μπορεί να συνδυαστεί με πολλά συστατικά σε κύρια πιάτα, σούπες ή σαλάτες και να υποκαθιστά οποιοδήποτε δημητριακό ή ρύζι στις ανάλογες συνταγές.

Θα την βρείτε σε μεγάλα σουπερμάρκετ, σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων και στα έθνικ μπακάλικα σε διάφορες μορφές, όπως νιφάδες τύπου δημητριακών, σπόρους, αλεύρι , φρυγανιές ή μπάρες ενέργειας.

Μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινή διατροφή με διαφόρους τρόπους. Όπως:

  • να αποτελέσει πρωινό
  • να χρησιμοποιηθεί το αλεύρι σε μπισκότα, κέικ και πίτες
  • να μπει σε διάφορες σούπες
  • να προστεθεί σε σαλάτες
  • να μαγειρευτεί σαν ρύζι ή πλιγούρι

Η παρασκευή της είναι απλή!

Ρίχνετε ένα μέρος κινόα σε δυο μέρη νερό που βράζει. Όταν ξαναπάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και αφήνετε μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό, περίπου 15 λεπτά. Είναι έτοιμη όταν οι κόκκοι της γίνουν διαφανείς.

 

 

 

Άρθρο

κας Δουκοπούλου Γεωργίας
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
www.georgiadoukopoulou.gr

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.toarkoudi.gr